Tarla Bitkileri Bölümü, Çukurova Üniversitesi’nin kurucu fakültesi olan Ziraat Fakültesi’nin üç kurucu bölümünden biridir ve 1970 yılından bu yana eğitim-öğretim ve araştırma faaliyetlerini sürdürmektedir.
Bölümümüz; Tahıllar, Yemeklik Baklagiller, Endüstri Bitkileri ve Çayır-Mera Yem Bitkileri olmak üzere dört farklı disiplinde çalışmalar yapmaktadır. Bu gruplara giren ürün türlerinde, Çukurova ve Akdeniz iklim kuşağına uygun (çoğu ürün için GAP Bölgesi dâhil) çeşit geliştirme ıslahı, yetiştirme teknikleri ve ekim nöbeti konularında araştırmalar yürütülmektedir.
Bölümün eğitim-öğretim hedefi; Ziraat Mühendisliği temel bilgileri ve Tarla Bitkileri Yetiştirme ve Islahı konularında güncel bilgilere sahip, bu bilgileri uygulayabilen, Tarla Bitkileri Tarımı’nın sorunlarına dinamik çözümler üretebilen ve küreselleşen dünyada yüksek rekabet gücüne sahip Ziraat Mühendisleri, Yüksek Ziraat Mühendisleri ve Doktoralı Ziraat Uzmanları yetiştirmektir.
Araştırma faaliyetlerinin temel amacı; genelde dünya insanlarının, özelde ülkemiz insanlarının sağlıklı ve yeterli beslenmelerine katkıda bulunmak için özellikle Akdeniz ekolojisinde tarla bitkilerinin sürdürülebilir, yüksek verimli ve kaliteli bir şekilde yetiştirilmesine yönelik temel ve uygulamalı araştırmalar yürütmek, elde edilen sonuçların üretici düzeyinde uygulanmasına katkıda bulunmaktır.
Bölümümüzde 6 Profesör, 3 Doçent, 1 Doktor Öğretim Üyesi ve 5 Araştırma Görevlisi görev yapmaktadır.
Lisans öğrencilerimiz, alanında uzman öğretim üyelerimizin laboratuvarlarında yürütülen araştırma projelerinde dönem içi ve yaz aylarında yer alarak aldıkları teorik eğitimi uygulamalarla pekiştirme fırsatı bulmaktadır. Öğrencilerimizin gerek bölüm içi gerekse ortak projeler çerçevesinde yurt içi ve yurt dışındaki üniversiteler ve araştırma merkezlerinde uygulamalı eğitim almaları da teşvik edilmektedir.
Bölüm programımız, lisans öğrencilerine sunulan araştırma olanakları sayesinde başarılı bir kariyere adım atabilmeleri için gerekli temel bilgi ve pratik becerileri kazandırmakta; mezuniyet sonrası temel ve uygulamalı bilimlerde araştırmacı, eğitimci veya gıda ve ilaç endüstrisi, tarım, ormancılık ve sağlık sektörlerinde görev alabilecek niteliklere sahip olmalarını sağlamaktadır.
Modern öğretim yöntemlerinin uygulanmasına olanak tanıyan donanımlara sahip (yansıtıcı, slayt makinesi, bilgisayardan veri aktarımı) toplam 3 derslik mevcuttur: 2 derslik 30 kişi, 1 derslik ise 40 kişi kapasitelidir.
Bölümümüzde Erasmus, Farabi ve Mevlana programları kapsamında yurt içi ve yurt dışı hareketlilik imkânları da bulunmaktadır.
Eğitim, öğretim ve araştırma amaçlı kullanılmak üzere tam donanımlı Bitki Analiz Laboratuvarı, Yemeklik Tane Baklagilleri Laboratuvarı, Tıbbi Bitkiler Analiz Laboratuvarı, Ekofizyoloji Laboratuvarı, Hücre ve Doku Kültürü Laboratuvarı ve Moleküler Genetik Laboratuvarı bulunmaktadır.
Tarla araştırmalarının yürütülmesi amacıyla, Ç.Ü. Ziraat Fakültesi Araştırma Uygulama Çiftliği içinde 250 dekarlık Tarla Bitkileri Bölümü Uygulama ve Araştırma Alanı mevcuttur.
Bölüm mezunlarımız, tarım alanında faaliyet gösteren kamu kurumlarında; başta tohum ve zirai ilaç olmak üzere çeşitli özel sektörlerde ve üniversitelerde istihdam edilmektedirler.