Genel Tanıtım

Tarla Bitkileri Bölümü; Çukurova Üniversitesi'nin Kurucu Fakültesi olan Ziraat Fakültesi'nin üç kurucu bölümünden birisidir ve 1970 yılından bu yana eğitim-öğretim ve araştırma faaliyetlerini sürdürmektedir.Tarla Bitkileri Bölümü Tahıllar, Yemeklik Baklagiller, Endüstri Bitkileri ve Çayır-Mera Yem Bitkileri olmak üzere 4 farklı disiplinde çalışmalar yapmaktadır.  Her gruba giren ürün türlerinde, Çukurova ve Akdeniz İklim Kuşağına uygun (çoğu ürünlerde GAP Bölgesi dahil), Çeşit Geliştirme Islahı ile Yetiştirme Teknikleri ve ekim Nöbeti araştırmaları yürütülmektedir.Ziraat Mühendisliği temel bilgileri ve Tarla Bitkileri Yetiştirme ve Islahı konularında güncel bilgiler ve bu bilgileri uygulama yeteneği ile donatılmış, Tarla Bitkileri Tarımının sorunlarına dinamik çözümler üretebilen, küreselleşen Dünya'da yüksek rekabet gücüne sahip Ziraat Mühendisleri, Yüksek Ziraat Mühendisleri ve Doktoralı Ziraat Uzmanları Yetiştirmek bölümün eğitim-öğretim hedefidir.Genelde Dünya insanlığının, özelde ülkemiz insanlarının sağlıklı ve yeterli beslenmelerine katkıda bulunmak amacıyla, tarla bitkilerinin özellikle Akdeniz Ekolojisinde sürdürülebilir yüksek verim ve yüksek kaliteli ürün verecek şekilde yetiştirilme esaslarını ortaya koymak üzere temel ve uygulamalı araştırmalar sürdürmek ve bu araştırmaların sonuçlarının üretici düzeyinde uygulanması için gereken çabayı göstermek, araştırma faaliyetlerinin hedefidir.Bölümümüzde 8 Profesör, 2 Doçent, 1 Dr. Öğr. Üyesi ve 5 Araştırma Görevlisi görev yapmaktadır.

Bölümümüz lisans öğrencileri konularında uzman öğretim üyelerimizin laboratuvarlarında yürütülen araştırma projelerinde dönem içi ve yaz aylarında yer alma fırsatı bulmakta, aldıkları teorik eğitimi uygulamalarla pekiştirebilmektedirler. Öğrencilerimizin gerek bölüm içi, gerekse de ortak projeler çerçevesinde yurt içindeki ve yurt dışındaki üniversiteler ve diğer araştırma merkezlerinde uygulamalı eğitim almaları teşvik edilmektedir.

Bölüm programımız, lisans öğrencilerimize sunulan araştırma olanakları ile onların başarılı bir kariyere adım atabilmeleri için gerekli temel bilgi ve pratik becerileri vermekte; mezuniyet sonrasında temel ve uygulamalı bilimlerde araştırmacı olabilmek, eğitimci olmak ya da gıda ve ilaç endüstrisi, tarım, ormancılık ve sağlık sektörlerinde görev alabilmek için her türlü donanımı kazanmaları sağlanmaktadır.

Modern öğretim yöntemlerinin kullanılmasına olanak sağlayan araçlarla (yansıtıcı, slayt makinası, bilgisayardan veri aktarıcı) donatılmış 2 adet 30 kişi kapasiteli, 1 adet 40 kişi kapasiteli toplam 3 adet derslik bulunmaktadır.Bölümümüzde Erasmus, Farabi ve Mevlana gibi programlar kapsamında yurtiçi ve yurtdışı hareketlilik imkanları bulunmaktadır.Eğitim, öğretim ve araştırma amacıyla kullanılmak üzere tam donanımlı Bitki Analiz Laboratuarı, Yemeklik Tane baklagilleri laboratuarı, Tıbbi Bitkiler Analiz Laboratuarı, Ekofizyoloji Laboratuarı, Hücre ve Doku Kültürü Laboratuarı ve Moleküler Genetik Laboratuarı bulunmaktadır.Tarla araştırmalarının yürütülmesi amacıyla Ç.Ü. Ziraat Fakültesi Araştırma Uygulama Çiftliği içinde, 250 dekarlık Tarla Bitkileri Bölümü Uygulama ve Araştırma Alanı mevcuttur.Bölüm mezunları ziraat alanında faaliyet gösteren kamu kuruluşlarında, başta tohum ve zirai ilaç olmak üzere değişik özel sektörlerde ve üniversitelerde istihdam edilmektedir.